
Yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullandığımız zeytinyağları en sağlıklı bitkisel yağlar içerisinde yer almaktadır. Sağlıklı ve doğal yapısı ile sürekli olarak kullandığımız zeytinyağları kapağı açıldıktan sonra ise yavaş yavaş bozulmaya başlayabilir. Zeytinyağı çoğu kişi tarafından bozulmayan bir gıda olarak görülse de aslında bu yanlıştır.
Balın aksine zeytinyağı bekledikçe bozulmaya başlar. Kapalı şişe zeytinyağları bozulmadan ortalama olarak 18 ile 24 ay arasında dayanır. Sızma zeytinyağları ise 12 ile 18 ay aralığına kadar dayanır. Zeytinyağının ne kadar taze olduğunu anlamak için şişede yazan hasat tarihine bakabilirsiniz. Böylece ne kadar uzun süredir rafta beklediğini görebilirsiniz.

Kapağı açıldıktan sonra ise zeytinyağları 1-2 ay kadar dayanır. Sonrasında yağ bozulmaya başlar. Eğer şişesi açıldıktan sonra zeytinyağı 2 aydan uzun süredir beklediyse bozulup bozulmadığını anlamak için doğal yöntemler ve pratik bilgilerden yardım alabilirsiniz. Zeytinyağının bozulup bozulmadığını anlamanın püf noktası ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Kokusu: zeytinyağının bozulup bozulmadığını kokusundan kolaya anlayabilirsiniz. Eğer zeytinyağı bayat ve keskin bir kokuya sahipse bu bozulduğunu gösterir. Aynı zamanda bozuk zeytinyağı mumsu bir koku da yayabilir
Tadı: Zeytinyağı bozulduğunda aynı zamanda tadında da belirgin bir fark oluşur. Bozuk zeytinyağı ekşi bir tada sahiptir. Eğer zeytinyağının bozulup bozulmadığını kokusundan anlamadıysanız o halde tadını kontrol edebilirsiniz. Eğer kokusu ekşiyse zeytinyağını direkt olarak atmak en sağlıklısı olacaktır.
Editor : Mücahit Güngördü