USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EKONOMİ

Gaziantep Sebze Kurutmalıkları Dünya Mutfaklarının Gözdesi Haline Geldi

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından önemli olduğunu belirtti.

Gaziantep Sebze Kurutmalıkları Dünya Mutfaklarının Gözdesi Haline Geldi
19-09-2024 12:09

UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Akıncı, sebze kurutmalıklarının geleneksel Türk mutfağında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, bu ürünlerin artık dünya mutfaklarında da tercih edildiğini belirtti. Gaziantep kurutmalıklarının biber, patlıcan, kabak ve acur gibi çeşitlerinin iç ve dış pazarda rağbet görmeye başladığına dikkat çekti.

Kurutmalıkların üretim sürecinin zorluğundan dolayı imece usulüyle hazırlandığını ifade eden Akıncı, bu ürünlerin toplumsal dayanışmayı desteklediğini ve kültürel mirasa katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, Gaziantep’in coğrafi konumunun kurutmalıkların kalitesinde belirleyici bir rol oynadığını da vurguladı.

GTB Başkanı Akıncı, borsada işlem gören kurutmalık ürünlerin 2023 yılında ortalama 17 milyon TL tutarında olduğunu ve bu rakamın hediyelik veya evlere özel ürünlerle daha da yüksek olabileceğini belirtti.

Ayrıca, Gaziantep sebze kurutmalıklarının coğrafi işaret tescili için de çalışmalar yürütüldüğünü ve bazı ürünlerin bu tescili aldığını sözlerine ekledi.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler