ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, İSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerini yeni yatırım planlarında Adana’yı değerlendirmeye davet etti.
İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ADASO’nun misafiri oldu. ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç’ın ev sahipliğindeki programda ilk olarak Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’e nezaket ziyaretinde bulunan İSO heyeti, kentin ilk sanayi tesislerinden olan ve günümüzde müzeye kompleksine dönüştürülen Eski Milli Mensucat Dokuma Fabrikası’nı gezdi. Adana Sanayi Kampüsü’nü de ziyaret eden İSO heyeti, bu merkezde yürütülen yalın üretim, dijitalleşme, yeşil dönüşüm, enerji verimliliği, mesleki belgelendirme ve dış ticaret hizmetleriyle ilgili bilgi aldı ve kampüs alanını inceledi.
Ziyaretlerin ardından Sakıp Sabancı Konferans Salonu’nda ADASO-İSO Ortak Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum’un yönettiği oturumda köklü sanayi geçmişi, güçlü üretim kapasitesi ve dinamik iş ortamıyla Türkiye'nin en önemli sanayi merkezleri arasında ön sıralarda bulunan Adana’da mevcut sanayi bölgeleri, planlanan sanayi bölgeleri, büyük ölçekli yatırımlar, yatırım fırsatları ile gelecek hedefleri irdelendi ve ADASO’nun hizmetleri anlatıldı.
UÇURUM: ADANA’MIZI ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GETİRMEK EN BÜYÜK HEDEFİMİZDİR
ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Adana’nın mevcut sanayi kapasitesine ek olarak yapımına başlanan yeni yatırım alanlarıyla bölgenin üretim üssü olacağını belirtti. Adana’nın güçlü üretim kapasitesi ve dinamik iş ortamıyla Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden biri olarak öne çıktığını kaydeden İsrafil Uçurum, “İleri teknolojiye dayalı üretim tesisleri, nitelikli iş gücü, stratejik konumu, sosyo-kültürel imkanları ve lojistik altyapısıyla Adana hem bölgesel hem de ulusal ekonomiye büyük katkılar sağlamaktadır. Bugün İSO İlk 500 ve İkinci 500 listelerinde 30 firma Adana’yı temsil etmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu sayının giderek artacağına inanıyoruz. ADASO olarak ülkemizin ekonomik büyümesini desteklemek ve Adana’mızı üretim merkezi haline getirmek en büyük hedefimizdir. Mevcut sanayi kapasitesine ek olarak yapımına başlanan ve detayları daha sonra paylaşılacak yeni yatırım alanlarıyla Adana’nın, bölgemizin üretim üssü olacağına inancımız tamdır. Bu yeni yatırımlar, Adana’nın üretim çeşitliliğini artırarak sanayinin her alanında bölgesel bir cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda, sanayi altyapısını güçlendirecek bu adımlar hem yerel hem de ulusal ekonomiye daha fazla istihdam ve ihracat imkânı sunacaktır. Adana, bu yatırımlarla yalnızca Türkiye içinde değil, uluslararası ölçekte de rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir.” dedi.
YILMAZ: SANAYİ ŞEHİRLERİMİZ ARASINDA KURULACAK İŞ BİRLİĞİ, ÖNEMLİ BİR KALDIRAÇ GÖREVİ GÖRECEK
Daha sonra söz alan İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ise, Türkiye’nin sanayi gücünü artırmak, sürdürülebilir büyüme sağlamak ve küresel rekabette öne çıkmak için güçlü bağlar oluşturarak hep birlikte daha fazla çalışma yapmanın önemini vurguladı. Ender Yılmaz, “Bu bağlamda, İstanbul ve Adana gibi büyük potansiyele sahip iki önemli sanayi şehrinin iş birliğiyle, odalarımız aracılığıyla sektörlerimiz arasındaki iş olanaklarını artırmak, yapılan yatırımlara ve karşılaştığımız zorluklara birlikte çözümler üretmek açısından büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Artık, rekabetin giderek arttığı günümüzde, sürdürülebilir büyüme ve inovasyon konularına daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Hepimizin ortak hedefi, rekabet gücümüzü artırarak ulusal ve yerel ekonomimizi güçlendirmektir. Sanayimizin daha güçlü bir yapıya kavuşması için yenilikçi teknolojilere yatırım yapmak, dijital dönüşümü hızlandırmak ve çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutmak büyük önem taşıyor. Bu hedeflere ulaşmak için sanayi şehirlerimiz arasında kurulacak iş birliği hem yerel hem de ulusal ölçekte önemli bir kaldıraç görevi görecektir. Ayrıca, genç girişimcilere ve start-up ekosistemine verilecek desteklerle sanayimizin geleceğini şekillendirecek güçlü bir altyapı oluşturabiliriz. Hep birlikte, daha güçlü, daha rekabetçi ve daha sürdürülebilir bir sanayi için atacağımız adımlar, yalnızca bugünümüzü değil, geleceğimizi de güvence altına alacaktır.” diye onuştu.
KIVANÇ: ADANA’DA 6 BÖLGEDE TOPLAM 128 BİN DEKARI AŞKIN YENİ YATIRIM ALANLARININ OLUŞTURULDU
ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ise ülkenin sanayileşme yolundaki ilk adımlarının atıldığı Adana'nın geçmişten bugüne büyük yatırımlara ve sanayi atılımlarına ev sahipliği yaptığını söyledi. Adana'nın güçlü nüfusu ve sanayi altyapısıyla ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını anlatan Kıvanç, üretimden ihracata, tarımdan sanayiye kadar birçok alanda kentin öncü rol üstlendiğini ifade etti.
Adana’da 6 bölgede toplam 128 bin dekarı aşkın yeni yatırım alanlarının oluşturulduğunu vurgulayan Başkan Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) 5’inci etap genişleme sahası olan 34 bin 480 dekan alanı faaliyete aldığında Türkiye’nin en büyük OSB’si olacağını belirtti.
Başkan Kıvanç, AOSB’nin yakın çevresinde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Tekstilkent, Mobilyacılar Sitesi gibi kümelenmiş küçük sanayi sitelerinin planlandığını ve yarımların başladığını anlattı.
Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerine dikkati çeken Başkan Kıvanç, “Ceyhan ve Yumurtalık ilçeleri, Türkiye’miz ve Adana'nın ekonomik dinamiklerini değiştirecek, geleceğe dair umut vadeden bölgesidir. Yatırım alanları neredeyse dolmuş olan Marmara Bölgesi’nden sonra, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi haline gelecek olan bu bölgemizde birçok önemli proje hayata geçiyor. Bu bölgelerin önemi her geçen gün artmaktadır. Kimya Organize Sanayi Bölgesi, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, SASA Özel Endüstri Bölgesi, EMBA Elektrik Özel Endüstri Bölgesi gibi birçok önemli yatırım sahası burada yer almaktadır. Ayrıca Adana'mızı dünya ticaretinde ve uluslararası ulaştırma koridorlarında öne çıkaracak olan Adana Ana Konteyner Limanı yatırımı da burada hayata geçirilecektir.” dedi.
Karataş ilçesinde planlanan yatırımlara da değinen Başkan Kıvanç, “Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk ve tek su ürünleri organize sanayi bölgesi olma özelliğini taşıyan Karataş Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yakın zamanda hayata geçecek. Eskilerin deyimiyle Taşı Eksen Yetişir denilen bu verimli topraklara yakışır şekilde, Karataş Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni de faaliyete geçiriyoruz. Karataş'taki OSB'lerimiz ilimizin ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına büyük katkı sağlayacak.” diye konuştu.
Başkan Kıvanç, Kozan ilçesinde faaliyette olan Kozan OSB’de ilave 1.000 dekarlık yatırım alanı açıldığını, Karaisalı ilçesinde Karaisalı Karma OSB’nin talep toplama işlemlerinin başladığını bildirdi.
TEPAV'ın araştırmalarına göre Adana, Türkiye'de gelişim ve yatırım potansiyeli en yüksek ikinci il olarak öne çıktığı kaydeden Başkan Kıvanç, “Marmara’nın yükünü hafifletmeyi hedefleyen Adana, güçlü lojistik altyapısı ve verimli üretim potansiyeli ile Türkiye’nin yeni sanayi ve yatırım merkezlerinden biri olarak büyümeye devam ediyor. Siz kıymetli sanayicilerimizi bu büyüyen potansiyeli görmeye ve yeni yatırım planlarınızda Adana’yı değerlendirmeye davet ediyorum. İstanbul’daki sanayi birikiminiz ve vizyonunuz, Adana’nın üretim gücüyle birleştiğinde hem sizler için hem de Türkiye için çok daha büyük başarılara imza atılacağından eminiz.” dedi.
BAHÇIVAN: EĞİTİM POLİTİKALARIMIZI YENİDEN ELE ALARAK NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRMEYE ODAKLANMALIYIZ
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise konuşmasında 1966 yılında ADASO’nun kuruluşuna İSO’nun maddi destek sağladığını gösteren belgenin paylaşılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu tarihi bağın iki kurum arasındaki kardeşliği ve iş birliğini güçlendiren en önemli sembollerden biri olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin sanayileşmesinde Adana’nın öncü şehirlerden biri olduğunu, özellikle tarımdan sanayiye geçiş sürecinde Adana’nın katkılarının tarih boyunca büyük bir önem taşıdığını dile getiren Başkan Bahçıvan, şunları söyledi: “Bu topraklardan çıkan sanayi kültürünü oluşturan nesilleri saygıyla ve rahmetle anıyorum. Adana, bugün de Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Yaklaşık 500’e yakın Adana merkezli firmanın faaliyet göstermesi, şehrin üretim ve sanayi alanındaki gücünün en somut göstergesidir. Adana Sanayi Odası’nın kuruluşunda İstanbul Sanayi Odası’nın bilgi birikimi ve desteğinin etkili olmuş olması, iki oda arasındaki köklü iş birliğini daha da anlamlı kılmaktadır. Bugün burada bir araya gelerek bu kardeşlik bağını güçlendirmek, sanayimiz ve geleceğimiz için önemli bir adımdır. Sanayide bugün karşılaştığımız zorluklar hepimizin malumudur. Özellikle makroekonomik koşullar, zaman zaman sanayinin rekabet gücünü zorluyor. Ancak bu zorluklara rağmen asıl odaklanmamız gereken nokta, geleceği kaybetmemektir. Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor ve bu değişime ayak uydurmak, doğru stratejilerle ilerlemek hepimiz için bir zorunluluk haline gelmiştir. Eğitim politikalarımızı yeniden ele alarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye odaklanmalıyız. Üniversitelerimizi, sanayinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden yapılandırmalı ve gençlerimizi iş dünyasına daha donanımlı bir şekilde hazırlamalıyız. Sanayi-üniversite iş birliğini daha güçlü bir zemine oturtarak, geleceğin ihtiyaçlarına uygun stratejik adımlar atabiliriz. Bu tür iş birlikleri hem Adana hem de İstanbul’un sanayi potansiyelini daha da yukarıya taşıyacaktır.”
ADASO-İSO Ortak Meclis Toplantısı, iki oda Meclis Üyeleri’nin söz almasıyla devam etti. Hayata geçirilebilecek ortak iş birliği fırsatları ve gündeme ilişkin görüş ve önerilerini ve sorularını paylaştı. İSO-ADASO Ortak Meclis Toplantısı’nın anısına, ADASO Yönetim Başkanı Zeki Kıvanç ve ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz’a plaket takdim etti. ADASO tarafından oluşturulan Hatıra Ormanı için 2.000 fidan dikilerek bu anlamlı buluşma kalıcı bir eserle taçlandırıldı.
Editor : Mücahit Güngördü