FAİZ GELİRİ 980 TL AZALDI
Mayıs ayının başında Türk Lirası mevduatlar için uygulanan stopajda düzenlemeye gidilerek Resmi Gazete’de yayımlanmış; 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e çıkartılmıştı.
Bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 3 oranından yüzde 5’e oranına çıkarılmıştı. Yapılan bir hesaba göre, 45 bin TL’lik mevduata sahip bir kişinin 32 gün vadede net faiz getirisi yapılan düzenlemeden önce 1830 TL iken, düzenleme sonrası 1490 TL’ye geriledi.92 günlük vadede ise net faiz getirisi 5 bin 480 TL’den 4 bin 500 TL’ye geriledi.
STOPAJ MASRAFI 370 TL ARTTI
Yapılan değişikliğin ardından TL mevduat sahiplerinin net kazançlarındaki değişimle ilgili bilgi aktaran Yatırım Yurtiçi Piyasalar Uzman Yardımcısı Emre Özdemir, bir hesaplama yaptı.
Özdemir, 100 bin TL’si olan bir yatırımcının yüzde 54 faiz oranı üzerinden 100 günlük bir vadede 14 bin 794 TL brüt getiri elde ederken stopaj masrafının 739 TL olduğunu net kârının ise 14 bin 55 TL olduğunu söyledi.
Özdemir, yapılan düzenlemenin ardından ise bu stopajın masrafının 1109 TL’ ye çıktığını ve dolayısıyla net kârın 13 bin 685 TL’ ye düştüğünü belirtti.
Özdemir, düzenlemenin ardından, net kârın yalnızca yüzde 2.7’sine tekabül eden aradaki 370 TL tutarındaki farkın risksiz sabit getiri için mevduat yatırımını tercih eden yatırımcı için kayda değer bir sorun teşkil etmeyeceğini ifade etti.
"MEVDUAT FAİZİNDE GERİLEME NORMAL"
Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın ise, yatırımcıların vade avantajını şu anda tercih etmeyi sürdürdüğünü ifade etti.
EN ÇOK HİSSE SENEDİ FONLARI KAZANDIRDI
Aydın, yatırım araçlarının getiri oranlarına baktığımızda sene başından bu yana bu oranlarının birbirine çok yakın olduğunu tüm varlıklarda kabaca yüzde 30-40 bandında beklenen bir getirinin mevcut olduğunu ifade etti. Aydın, Son gelişmelerle mevduat faizinin yüzde 50’leri geçtiğini, hisse senetlerinin ise yılbaşından bu yana yüzde 35’te fazla değer kazandığını vurguladı.
ALTIN, TAHVİL VE DÖVİZ ÖNE ÇIKACAK
Aydın, yılın devamında da benzer bir görüntü beklediğini ifade ederek, Faizlerdeki yükselişin durduğuna, bu durumun da diğer yatırım araçlarına talebin devamına işaret ettiğini düşündüğünü, belirterek bir sıralama yaptı. Aydın, yaptığı sıralamada, “Hisse senetleri, altın, borçlanma araçları ve döviz seklinde talebin dağılacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.