?>

Sırrı Süreyya Önder'in doktoru konuştu, tüm süreci anlattı

Kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Sırrı Süreyya Önder’in doktoru Prof. Dr. Ertan Sağbaş, yaptığı açıklamada yaşanan tüm sürecin detaylarına değindi.

GÜNDEM - 1 gün önce

Sırrı Süreyya Önder, kalp krizi geçirdi.

Sık sık bazı rahatsızlıklarla mücadele ettiğini söyleyen Önder, 12 saat süren yüksek riskli bir ameliyat geçirdi.

Bu ameliyattan sonra yoğun bakımda tedavisi süren Sırrı Süreyya Önder, henüz uyanmadı.

Sırrı Süreyya Önder'in doktoru Prof. Dr. Ertan Sağbaş, uygulanan tedavi ve gelinen aşamaya dair detaylı açıklamalarda bulundu.

Tedavi süreci boyunca yaşananları anlatan Sağbaş, “Şu hale gelmesi büyük mucize. Kurtulma ihtimali zayıf da olsa umudumuz var.” dedi.

Önder’e günlerdir uyutucu ilaç verilmediğini ancak buna karşın uyanmadığını da söyleyen Sağbaş, “Bunun sebebi ne? Ödem. İnşallah ödemdir. (Beyin) Oksijensiz de kalmış olabilir. Şu an beynindeki hadise net budur diyemiyoruz. Daha doğrusu nörologlar diyemiyor.” ifadelerini kullandı.

"HASTANIN KİM OLDUĞUNA DAİR BİLGİM YOKTU"

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Mehmet Aslan ve Melik Çelik’e konuşan Sağbaş'ın sürece dair anlattıkları şöyle:

O gün normal mesaimizi tamamlamıştık. Ameliyatım vardı. Ameliyatımı tamamladım. Çıkmadan önce yine acil bir hasta çıktı. Aort (Atardamar) damarında yırtık vardı. Onu endostent (Yırtık olan aort bölgesine içerden stent yerleştirilme) yaptık. Arkasından da bir hastamızın kalp tamponadı (Sıvı toplanması) gelişmişti.Ona da müdahale ettik. Saat 21.30 gibi hastaneden çıkıp eve gittim. Tam dinlenirken uzman bir doktor arkadaşımız arayarak, ‘Diseksiyon (arot yırtığı) olan bir hastanın olduğunu ve resüsite (kalp masajı) yaptıklarını söyledi. Önce bilincinin yerinde olup olmadığını sordum. Şuuru kapalı yanıtı aldım.Ama aynı zamanda resüsitasyon ilk andan itibaren hiç kesilmeden devam ettirilmiş. Dolayısıyla beyinle ilgili daha iyimser bir tablo çizildi. Ekibin toplanmasını istedim ve hastaneye doğru yolla çıktım. Yaklaşık 20-25 dakikada hastaneye vardım.Hastanın kim olduğuna dair de hiçbir fikrim yoktu. Yolda iken hastanın Sırrı Süreyya Bey olduğunu öğrendim. Özel hocalar toplandı diye bazı spekülasyonlar oldu. Bundan herkes emin olsun; hastanın kim olduğunu bilmiyordum ve bir başka hasta da olsaydı aynı ekip çıkacaktık ve bu ameliyatı gerçekleştirecektik.

"NÖROLOJİK AÇIDAN OLUMSUZ DURUM DAHA FAZLA"

Soluk alma refleksi oluşmuyor. Uyutucu almadığı halde uyanmıyor ve gözünü açmıyor. Nörolojik açıdan olumsuz durum daha fazla gibi duruyor. Bu benim öngörüm değil, nörologların öngörüsü. O işin profesyoneli nörologlardır.Gelişinin 5’inci ya da 10’uncu dakikasında kalbi bir ara çalışmaya başlamış. O süre zarfında arkadaşlar EKO (Kalp ultrasonu) yapmışlar. EKO’da aort kısmında diseksiyon flebini (yırtık emareleri) görmüşler. Yani burada aortun katları içerisinde kanama olur. En iç katmanı merkeze doğru iter o araya kan girince orada bir septum gibi bir yapı gözükür.Bu EKO da patognomiktir (belirleyici). Yani bunu gördüğünüz zaman buna diseksiyon dersiniz. Dolayısıyla da teşhisi netti. Müdahale için o çok önemliydi. O EKO’yu yapıp onun adını koyması çok önemli oldu. Hiç vakit geçirmeden direkt hasta yakınlarıyla görüşüp onaylarını alıp direkt ameliyathaneye resüsitasyonla indirdik.

"KALBİNİ GÜNLERDİR DİNLİYORUZ"

Kalp masajıyla ameliyat masasına aldık. Kalp masajıyla önce kasık, atar damar ve toplar damarından kalp akciğer makinesine geçtik. Dolaşımı rahatlattık. Sonra kalp masajını bıraktık. Sonra göğsünü açıp aort anevrizmasını ve diseksiyonunu düzelttik.Sağ koroneri, yani kalp vesilenin 3 tane koroner damar sistemi vardır. Bunlardan sağda olanı diseksiyon hattının içerisinde kalmış. O diseksiyonun yalancı lümenindeki kan akımı bu sağ koroner ağzını kollabe (kapatmak) etmiş. Yani içe doğru böyle büzüştürür gibi yapıp ağzını tıkamış. Bu da kalp adalesine kan gidişini engellemiş. Ve kalp krizi oluşmaya da başlamış. Yani hastamızda hem diseksiyon vardı hem de kalp krizi vardı.İki ağır pataloji vardı. Bu durumu görünce bypass kararı aldım. Ayağından damar çıkardık ve oraya bypassını da yaptık ve patolojiyi tamamen düzelttik. Sonra kalbi biraz dinlendirdik. Çünkü kalp çok hırpalanmış ve yorulmuştu. Sonra kalp akciğer makinesinden çıkmayı denedik ama çıkamadık. Bunu tahmin ettiğimiz için ECMO’yu (Akciğer ve kalbin yerini tutan suni dolaşım cihaz) da hazırlamıştık.ECMO desteğinden çıktık. Kasık damarından atar damar toplar damarla kalp akciğer makinesine geçtik. Bir nevi kalp akciğer makinesi gibi. Yani vücuttaki kan dolaşımı sağlıyor. Bu hem akciğerin hem de kalbin yerini tutabiliyor. Dolayısıyla o sırada kalp dinleniyor.Günlerdir kalbi dinlendiriyoruz. Asıl vücut dolaşımını sağlayan ECMO’dur. ECMO desteğiyle çıktık. Sadece cilt altı kapattık. Kalp ödemli olduğu için kemiği de birleştirmedik. Bu şekilde çıktık.

"SAĞ KALP KENDİSİNİ TOPARLASIN, KASILSIN İSTİYORDUK"

Ameliyattan sonra 2-3 gün bekledik. Sonra tekrar ameliyata aldık. Bu sefer hem içerisini temizledik hem de kalbe bakıp gözlemledik. İlk ameliyatta kasılmayan sağ tarafın kasılmaya başladığını gördük. Bu çok iyi bir şey. Bu amaçladığımız bir şeydi. Yani kalbi dinlendirelim, sağ kalp kendini toparlasın ve kasılmaya başlasın istiyorduk. İstediğimiz buydu. O bizi çok sevindirdi.

"BEYİN İLE İLGİLİ BELİRSİZLİK VAR"

Aslında bu bir stunning durumudur. Stunning yani dokuların oksijensiz kalması nedeniyle oluşan bir durum. Stunning normalde beş altı gün sonra açılmaya başlar. Üçüncü günde açılmaya başlaması bizi çok sevindirdi.Fakat burada şöyle de bir şey var; Göğsü kapattık ama beyin ile ilgili belirsizlik ilk günden itibaren vardı. 1 saat kadar kalp masajı yapılan bir insanın beyni oksijensiz kaldı mı kalmadı mı sorusunun cevabı çok önemlidir.Bu arada patoloji olarak biz yırtığı gördüğümüzde düzelttiğimizi ifade etmiştik. Bu yırtığın aynı zamanda sağ şah damarına doğru ilerlediğini de gördük. Yani kalp masajı yapılırken bu yırtıktan dolayı beyin kanlanmamış da olabilir. Ancak net bir şey bilmiyoruz. Böyle de bir belirsizlik de var.

"BEYİN İLE İLGİLİ GÖRÜNTÜLEME YAPTIK"

ECMO desteğine devam ediyoruz. Göğsünü kapattık. Beyinle ilgili bir görüntüleme yapabildik ve tomografi çektik.Bu daha yenidir. 3 gün önce akşam saatlerinde yapabildik. Orada yoğun bir beyin ödemi var. Nörologlar ödemin açılması gerektiğini söylüyor. Ancak bizler de o zaman net konuşabiliriz. O belirsizliğini hala koruyor. Soluk alma refleksi oluşmuyor. Uyutucu almadığı halde uyanmıyor ve gözünü açmıyor.Nörolojik açıdan olumsuz durum daha fazla gibi duruyor. Bu benim öngörüm değil, nörologların öngörüsü. O işin profesyoneli nörologlardır.

"VÜCUTTAN SIVI ÇEKİP, ÖDEMİ AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Hemen ilk andan itibaren antiödem tedavisine başladık. Beynin ödemlendiğini tahmin ediyorduk. Bu durum kalp masajıyla resüsitasyon yapılan hastalardaki en büyük problemlerden biridir bu. Nörolog arkadaşlarımızın da önerisiyle ilk andan itibaren antiödem tedaviye başladık. Şimdi de devam ettiriyoruz.Bu tomografideki durumu görünce doğru yolda olduğumuzu gördük. Çünkü çok yoğun ödem var. Artı vücuttan sıvı çekiyoruz. Böylece ödemi azaltmaya çalışıyoruz. Sıvı çekerek artı damar içi onkotik basınç dediğimiz durumu artırıp damar içerisindeki protein yoğunluğunu daha fazla hale getirerek dokulardan ve beyinden sıvı çekmeye çalışıyoruz.Yani ilaç tedavisi ve antiödem tedavisine devam ediyoruz. Beklentimiz ödemin bir an önce giderilmesidir ve şu anda azaldı diyebiliriz. Alttan ne çıkacak ve nasıl bir şey çıkacak onu görmeyi bekleyeceğiz.

"ZAMAN BİLDİREMEYİZ"

Zaman bildiremeyiz. Bize bunu çok soruyorlar. Ne gün solunumdan ayrılır? Ne gün uyanır? Ne gün kalbi düzelir? Ne gün ECMO’dan çıkar? Hep böyle bir süre vermemiz isteniyor. Fakat böyle hastalarda kısa, orta ve uzun vade bir şey söylememiz mümkün değil. Bu ödem ne zaman dağılır? Bunu söylememiz mümkün değil. Ne zaman uyanır? Ne zaman ECMO’dan ayırırız? Ne zaman kalp kendini toparlar? Bunu söyleyebilmek güçtür.Sırrı Bey'in durumunda hastalık yok. Hasta var. Yani hem diseksiyon hem de kalp krizi vardı. Onun için standart bir şey yok. Anlık verilerle tedaviyi düzenleyerek bir yol haritası çizmeye çalışıyoruz.Tabii mesela günlük sıvı dengesi olarak negatifte kalıyoruz. Bunun ölçümünü yapıyoruz. Yani vücuda giren sıvı, çıkan sıvı miktarını devamlı ölçüyoruz. Ödemi azaltıyoruz. Günbegün azaltıyoruz. Yani amacımıza doğru sonuçlar alıyoruz diyebiliriz. Ama hala çok fazla ödem var.

"DAHA ÖNCE TEŞHİSİ KONULMUŞ BİR AORT ANEVRİZMASI VARMIŞ"

Bunu da araştırdık. Zaten daha öncesinden teşhisi konulmuş bir aort anevrizması varmış. 4,6 santimlik bir anevrizma var (45-46 milim). 45-46 milim o boydaki bir insan için takip kararı gerektiren bir anevrizmadır ama müdahale gerekliliği yok.Ancak şöyle de bir şey var; kolaylaştırıcı olarak aortit yani vaskulit de varmış. Konnektif doku hastalığı nedeniyle aortun dayanıklılığı azalmış. Net neden anevrizma ve genişlemedir. Bu genişlemeyi yırtılmaya götüren bir durum var. O nedenle biz aort anevrizmalarında orayı değiştiririz, suni damar takarız.İstatistiksel olarak 45 milimlik bir damarın yıllık yırtılma ihtimali yüzde 1-2 civarındadır. Ancak aortit bunu biraz kolaylaştırmış. Belki bu durum da istatistiksel yüzdeyi arttırmış olabilir.Ama bu yırtılma yüzde 50 milimin üzerine çıktığı zaman istatistiksel olarak yırtılma riski ameliyat riskinin üzerine çıkar. Mesela yıllık yırtılma oranı yüzde 5 ve yüzde 10'lar olur. O zaman da hastaya ameliyat olmasını öneririz. Çünkü ameliyatın riski yüzde 2.

UYGULANAN TEDAVİYE DAİR

Bu çok yönlü bir tedavidir. Kalbi destekleyici ilaç ve nitrik oksit veriyoruz. Aslında akciğer damar yatağındaki basıncı düşürmek ve kalbin önündeki yükü azaltmak için bu ilaçları veriyoruz. Aortitten dolayı aorta da tekrar bir problem olmasın diye kortizon veriliyor. Yine beyin ödemini azaltmak için kortizon veriyoruz.Geniş spektrumda enfeksiyon çıkmasın diye antibiyotik veriyoruz. En çok korktuğumuz şeylerden biri de enfeksiyondur. Kan dolaşım iyi sağlansın diye kan sulandırıcı ilcalar veriyoruz. Yani bu böyle çok ayaklı, çok parametreli bir tedavi. Birçok arkadaşımız bu tedaviye katılıyor ve üstleniyor. Bir takım çalışması şeklinde götürüyoruz.

NE ZAMAN UYANDIRILACAK

Şu an uyutucu hiçbir hiçbir ilaç almıyor. Günlerdir uyutucu bir şey almıyor ama uyanmıyor. Bunun sebebi ne? Ödem. İnşallah ödemdir. Oksijensiz de kalmış olabilir. Anoksik beyin diyoruz.Bu resüsüstasyon sırasında o da olabilir. Bunun adını şu an koyamıyoruz. Şu an beynindeki hadise net budur diyemiyoruz. Daha doğrusu nörologlar diyemiyor.Aslında şanslı çünkü şu hale gelmesi büyük mucizedir. Biz de bir mucizenin peşine düştük gidiyoruz. Bu mucizeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çok dengeli olmamız lazım. Umudumuz devam ediyor. Kurtulma ihtimali zayıf da olsa umudumuz var.

BİR PAYLAŞIM DA KIZINDAN GELDİ

Merhaba, öncelikle dilerim ki herkesin bu kadar içten seven, merak eden, bekleyen dostu olsun. Meğer mutluluk gibi acı ve korku da paylaşılabiliyormuş. Herkese bu vesile ile tekrar tekrar teşekkür ederim.O gün başka iki operasyondan çıkıp evine yeni dönmüşken, yalnızca “Diseksiyon olan hasta geldi” haberi ile yemeğini bile yemeden hastaneye gelen kıymetli hocamız Dr. Ertan Sağbaş, sürece dair detaylı bir açıklama yaptı.En doğru ve güncel bilgi bu açıklamanın içindedir. Sağ olun var olun.

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfusun azalması savaştan çok daha önemli bir tehdittir

2025-04-19 23:25 - GÜNDEM

İsrail medyası bile şaşkın!

2025-04-19 23:26 - Dünya

Minik Bahçıvanlar Büyükşehir’in Serasında Buluştu

2025-04-19 00:11 - Yaşam

Trafik kazası geçirmişti! Gönül Dağı’nın oyuncusundan güzel haber

2025-04-20 00:02 - GÜNDEM

İstanbul 6.2 ile sarsıldı: İşte ilçe ilçe depremin hissedilme şiddeti

2025-04-24 17:58 - GÜNDEM

Mardin'de Drift Yapan Sürücüye Ağır Ceza

2025-04-18 23:15 - GÜNDEM

DULKADİROĞLU’NDA 23 NİSAN COŞKUSU: BAŞKANLIK MAKAMI MERVE NİDA SARP’A EMANET EDİLDİ

2025-04-23 21:36 - GÜNDEM

Çocuk nüfus oranının en yüksek olduğu 10 il açıklandı

2025-04-18 23:21 - Yaşam

İstanbul’daki 6.2'lik depremin sesi kaydedildi

2025-04-23 21:33 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gün siyaset yapma değil, birlik olma günüdür

2025-04-24 17:42 - GÜNDEM

İlgili Haberler

İstanbul ve Marmara kıyılarındaki tsunami risk alanları belirlendi

23:50 - GÜNDEM

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜN SATAN 6 İŞYERİNİ KAPATTI

23:22 - GÜNDEM

Murat Kurum müjdeyi duyurdu: 81 ilde yeni sosyal konut kampanyası yapacağız

22:39 - GÜNDEM

BAŞKAN TAŞKIN: MALATYA’NIN YENİ YÜZÜ BURADA YÜKSELİYOR

22:34 - GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu ve şüphelilerinin görüştüğü oteldeki kameraların bantlandığı ortaya çıktı

19:14 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

İstanbul ve Marmara kıyılarındaki tsunami risk alanları belirlendi

23:50 - GÜNDEM

Süleyman Soylu'dan Özgür Özel'e kaset tepkisi: İspat etmeyen şerefsizdir

23:47 - POLİTİKA

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN WHATSAPP HATTI HATIRLATMASI: “GÖR, YAZ, ÇEK, GÖNDER!”

23:45 - Yaşam

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜN SATAN 6 İŞYERİNİ KAPATTI

23:22 - GÜNDEM

Murat Kurum müjdeyi duyurdu: 81 ilde yeni sosyal konut kampanyası yapacağız

22:39 - GÜNDEM