?>

TÜRKİYE’NİN DEPREM GERÇEĞİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi desteğiyle TMMOB Mimarlar Odası ve Gaziantep Kent Konseyi iş birliğinde düzenlenen çalıştayda, 6 ve 20 Şubat 2023 depremlerinden çıkarılan dersler ele alınarak gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için çözüm yolları masaya yatırıldı.

GÜNDEM - 2 ay önce

Depremin 2. yılında gerçekleştirilen “Türkiye’nin Deprem Gerçeği: Deprem İllerinde Mimarlık, Planlama ve Afet Yönetimi” başlıklı çalıştay, 8 oturumla başladı. Çalıştayın ana başlıkları arasında arama-kurtarma, geçici barınma, hasar tespiti, güçlendirme, imar ve yapı denetim mevzuatı, afet riskli alanlar, kentsel dönüşüm gibi konular yer aldı.

Çalıştayın açılış programına, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Eres Özdoğan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, Hasan Kalyoncu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir ile akademisyenler ve STK'lardan temsilciler katıldı.

Çalıştay öncesi Bilkent Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencilerinin İslahiye Kent Meydanı proje çalışmalarının bulunduğu serginin açılışı yapıldı. Öğrenciler çalışmalarını katılımcılara anlattı. 

 

ŞAHİN: GAZİANTEP MODELİ İLE İLERLİYORUZ

Açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalıştayın amacının depremden çıkarılan sonuçlarla bir daha benzer acıları yaşamamak olduğunu vurguladı. Şahin, “Bilgi ekonomisini doğru okuyarak kararlı ve erdemli bir şehir zeminini oluşturmak istiyoruz. Gaziantep Modeli ile ilerliyoruz.” dedi.

 

ÇEBER: DOĞAYA SAYGILI OLMALISINIZ

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise konuşmasında Gaziantep Kent Konseyi’nin yaptığı bu çalışmanın ve çıkacak sonuçların önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

 

“Bu acılar ve felaketlerin tekrardan yaşanmaması için bu çalışmaları yapıyoruz.  Aklı, tekniği, bilimi kullanmamız gerekiyor. Doğal afetlerden bahsediyorsanız, siz doğaya doğanın size müsaade ettiğinden fazla ve müsaade ettiğiniz usulün dışında dokunduğunuz zaman afet olur ve can kayıpları yaşanır. Doğaya saygılı olmalısınız. Her türlü afetle mücadele etmemiz gereken bir coğrafyada yaşıyoruz.” 

 

DEPREMDEN EDİNİLEN TECRÜBELER PAYLAŞILIYOR

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey, ortak akıl ile çok iyi iş birlikleri yapılabileceğine dikkat çekerek, “Depremden geçen iki yılda edindiğimiz tecrübeleri paylaşmak istiyoruz. Büyük bir acı yaşadık, ama bu acıyı tekrar yaşamamak için buradayız.” ifadelerini kullandı.

 

“DEPREMİN NEDENLERİNİ UNUTMADIK VE UNUTTURMAYACAĞIZ”

TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Eres Özdoğan, yaşanan acılardan ders çıkarıldığını belirterek, “Bu çalıştayda iki yıl boyunca tartıştığımız nedenleri ele alacağız. Amacımız bu deneyimleri bilimsel bir zeminde değerlendirmek.” dedi.

 

REKTÖRLERDEN BİLİMSEL YAKLAŞIM VURGUSU

Çalıştaya katılan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, bilimin ışığında yürütülen bu çalışmaların kıymetini vurguladı.

 

ÇALIŞTAYIN SONUNDA SEMPOZYUM DÜZENLENECEK

İki gün sürecek çalıştay, sempozyum ve kapsamlı bir rapor hazırlanmasıyla sona erecek. Bu rapor, depreme hazırlık konusunda Gaziantep Modeli’nin temel taşlarını oluşturacak.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Ahmed Şara için Kabe’nin kapısı açıldı: Bir sonraki durağı Türkiye

2025-02-03 23:10 - GÜNDEM

Hadise'den ihraç edilen teğmenlere destek: Mustafa Kemal'in askerleriyiz

2025-02-01 23:45 - GÜNDEM

Bir sarı serum faciası da Adana'dan: Genç kadın hayatını kaybetti

2025-01-31 15:56 - Sağlık

ABD Başkanı Trump: Suriye konusunda bir karar vereceğiz

2025-01-31 15:43 - GÜNDEM

UEFA Avrupa Ligi'nde lig aşaması sona erdi

2025-01-31 15:39 - SPOR

Ekrem İmamoğlu adliyede ifade verirken CHP'li grup polise saldırdı

2025-01-31 15:55 - GÜNDEM

Aile ve Gençlik Fonu'na 43 bin 921 kişi başvurdu

2025-02-01 23:26 - GÜNDEM

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

2025-02-03 23:24 - GÜNDEM

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

2025-02-03 23:18 - GÜNDEM

Gazze'de 4'üncü rehine takası: 183 Filistinli serbest kaldı

2025-02-01 23:23 - Dünya

İlgili Haberler

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Murat Miniç görevden alındı

23:30 - GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu'nun kasası Fatih Keleş, İBB iştiraklerine ödeme yapmak için 150 bin dolar rüşvet aldı

23:23 - GÜNDEM

Başkan Görgel: “Kahramanmaraş, Daima Mazlumların Yanında”

23:12 - GÜNDEM

Mardin’de Elektrik Sorununa Kalıcı Çözüm Hamlesi

19:54 - GÜNDEM

SON DAKİKA! Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi

23:48 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden Gaziantep’e Önemli Ziyaret

00:03 - Sağlık

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Murat Miniç görevden alındı

23:30 - GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu'nun kasası Fatih Keleş, İBB iştiraklerine ödeme yapmak için 150 bin dolar rüşvet aldı

23:23 - GÜNDEM

Başkan Görgel: “Kahramanmaraş, Daima Mazlumların Yanında”

23:12 - GÜNDEM

İsrail basını: ABD, Suriye’deki askerlerini iki ay içinde geri çekecek

23:51 - Dünya